Direktlänk till inlägg 1 oktober 2009

Avmaskning av hästarna

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 oktober 2009 11:15

Hur gör ni med avmaskningen?

Förr avmaskade man efter schema, vare sig det behövdes eller inte. Nuförtiden finns det förnämliga set för maskkontroll, så att man vet varför man avmaskar och mot vad.


Vi är så lyckligt lottade så vi har mark så att det räcker för att ha växelbete. Grundhagen är på litet mer än ett hektar, sen har jag fyra olika betesfållor. De får i tur och ordning beta av en i taget, två per år, de andra två vilar ett år och slås bara av i början av juli och i september.


I grundhagen mockas det minst varannan vecka. Haghygien är av största vikt, förutom smittorisken när hagen är full med träck så blir det också så att hästarna ratar större och större områden om man inte tar bort bajshögarna.


När man har en "fast population" av hästar/ponnier är det förstås lättare att få dem maskfria, än om det är en ständig ström av nya individer som ev kommer med smitta.


Jag känner till två olika maskkontroller, "Kolla masken" och Equippo. Equippo är bra mycket billigare och man får svaret  inom två dygn via mailen.


Fördelen med att slippa maska för ofta är förstås att man undviker att göra parasiterna resistenta mot avmaskningsmedlen. Kanske har det tåget redan gått? Samt att medlen innehåller gift som man inte i onödan vill stoppa in i sina hästar.


För övrigt lär det ha kommit ut avmaskningsmedel i pelletsform som ska vara smakliga och ges som godis. En bra idé. Alltför ofta spottar hästarna ut pastan så att doseringen blir helt fel.

 
 
Ann-Britt

Ann-Britt

1 oktober 2009 11:31

Så ambitiösa ni är. Trevligt! Vi tar också träckprov innan vi avmaskar.

http://gustavsborgpre.bloggagratis.se

 
Stina

Stina

1 oktober 2009 12:29

Jag tar träckprov och avmaskar ev efter vad svaret talar om för mig.
Nu har jag små hagar med ganska högt tryck samt unghästar så behovet har hittills funnit.
Tyvärr inte mina marker heller - jag skulle vilja använda hagarna lite smartare =(
Jag tror stenhårt på avmaskning i pelletsform !

http://billiejean.bloggagratis.se

 
Ingen bild

ylle

1 oktober 2009 15:07

Stina, jag VET hur det känns. Har också haft hästarna på arrendemark i många år! Så nu är det paradisiskt att få bestämma själv över 3 hektar!

Ann-Britt, hej kul att se Dig!

 
Viveca

Viveca

1 oktober 2009 15:23

I år kommer vi att ta träckprov. Tidigare har vi avmaskat efter "schema". Hittade även styngflugelarver i bajset i våras. Det har varit en del ruljans med nya hästar där jag har min, men nu verkar det som om det lugnat sig på den fronten. Stallägaren är duktig på att växla beteshagar och har rena sommar/vinterhagar. Det skall bli spännande att se om proverna visar något eller ej. Det blir först efter installningen dock, lite svårt att se vem som bajsat var i hagen;)

http://perasperaadastra.bloggagratis.se

 
Ingen bild

sofia-Stall Neshime

1 oktober 2009 16:39

Mockar hagen. Absolut:))

 
Natalja

Natalja

1 oktober 2009 21:39

Jag skickar bajset till Equippo Lab och mockar hagarna så ofta jag hinner.
Har inte behövt att avmaska på flera år : )

http://latin.bloggagratis.se

 
AK

AK

2 oktober 2009 08:28

Här avmaskas det då och då, mockas hagar rätt ofta, och planeras ett träckprov.
Tyvärr är mockningen av hagarna ett arbete inte alla hästägarna här tycker bör prioriteras så jag har känt mig rätt ensam med grep och skottkärra i sommar...

http://bacillen.wordpress.com

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Alpackaprinsarnas blogg - 6 januari 2012 09:10

Det började kännas väldigt inaktuellt att kalla sig "ponnyflickornas blogg", så nu har vi bytt adress till http://Alpackaprinsarnasblogg.bloggplatsen.se   Nytt år och nya tag, välkomna till nya bloggadressen! ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 4 januari 2012 17:41

I stormen Elin ramlade en björk ner över vår elledning. Turligt nog blev vi inte utan ström, men ledningen hängde nära marken och elstolpen lutade betänkligt, staget hade dragits upp ur marken.       Jag felanmälde på em och nästa morgon sto...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 2 januari 2012 15:48


När helgångesten släppt är det lättare att andas, inte minst med de ljusare tiderna i sikte... Theo önskar My Gott Nytt!    ...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 1 januari 2012 12:29

Det blev inget gott slut igår. Några galningar i närheten smällde av ett hundratals bomber före och efter midnatt... Det var en klar och kall natt och därför hördes alla ljud otroligt väl. Jag vakade stundtals nere hos alpackaprinsarna, men som tur v...

Av Alpackaprinsarnas blogg - 31 december 2011 16:18

Så mycket snurrar runt i huvudet på mig, nuförtiden när allt egentligen har lugnat ner sig så till den grad. Kanske är det just då man får tiden att tänka?  När det gamla året lider mot sitt slut kan man ju alltid hoppas på det nya, även om Mayafol...

Presentation

Fråga mig

19 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8
9
10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23
24
25
26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

RSS

Besöksstatistik

Gästbok


Skapa flashcards